Midas

  Deckarförfattaren Barbara Nadel
  Berättelserna i Barbara Nadels bokserie med kommissarie Çetin Ikmen utspelar sig i Istanbul, »Orientens port«. Här finns färgstarka karaktärer, mättade miljöbeskrivningar och fängslande intriger. Berättelsernas karaktärer återkommer och vi får följa dem under en lång tid av dramatiska händelser.
   De två första böckerna, Belsassars dotter och Kristallburen finns ute i pocket. Hennes tredje bok, Arabesk, finns både inbunden och i pocketupplaga, liksom den fjärde boken Djupa vatten och den femte, Harem. Den senaste boken är Förstenad (inbunden och i pocket). Nästa bok i serien (ännu inte utgiven) är Dödlig Illusion, den sjunde Istanbuldeckaren.
   Dessutom skriver Nadel på en annan serie, som utspelar sig i London under blitzen, tyskarnas hårda nattliga bombardemang. I centrum finns den hårt prövade begravningsentreprenören Francis Hancock, en karaktär modellerad efter författarens egen far. Första boken heter Dödlig rättvisa (finns inbunden och i pocket), den andra heter Sorgens arv (inbunden och pocket).
   Alla Nadels böcker är fristående.
 
 
Barbara Nadel är född i London. Hon är utbildad skådespelare och har bland annat undervisat i psykologi. Sedan mer än tjugo år tillbringar hon mycket av sin tid i Istanbul. Nadel är med sina deckare publicerad i fler än tio länder.
År 2005 vann hon The Silver Dagger och år 2006 tilldelades hon priset Flintyxan för bästa historiska kriminalroman (Dödlig rättvisa).

Belsassars dotter är Barbara Nadels kritikerrosade debut där hon introducerar den korta kedjerökande kommissarien Çetin Ikmen med sin höggravida fru Fatma, sina åtta barn och en far som kräver sitt handlag.
  Uppföljaren Kristallburen är även den en förtätad och atmosfärrik berättelse i Nadels suggestiva stil.
  Följande böcker är Arabesk, Djupa vatten och Harem.
  Barbara Nadel har kallats Istanbuls Donna Leon och Bosporens Martha Grimes. Håll utkik efter kommande böcker!


Belsassars dotter är en ovanlig och mycket välskriven romandebut av Barbara Nadel. /.../ Även om mordmysteriet är fängslande, är det bokens persongalleri som gör den så lyckad
.
SUNDAY TELEGRAPH

Kristallburen är t.o.m. ännu bättre än hennes extraordinära första bok, Belsassars dotter...
LONDON EVENING STANDARD

Det förtjusande med Nadels Ikmen-böcker är känslan att tas med under ytan i en urgammal stad som de flesta besökare ser i några få dagar som mest.
INDEPENDENT

... hemligheter, kontraster, dofter och fascinerande människor.
BORÅS TIDNING

 
  Dödlig illusion
 
   
 

BELSASSARS DOTTER
En gammal man från de slitna judiska kvarteren mördas på ett ohyggligt sätt. Ett rasistiskt dåd? Inget visar sig dock vara som det ser ut. Detta är den första boken i Nadels »Istanbulserie«.
   Alla seriens böcker innehåller person- och ordförteckningar, platsbeskrivningar och namnöversättningar. Där finns också en lista med uttalsregler för det turkiska alfabetet.

Barbara Nadel, Belsassars dotter (Çetin Ikmen 1)
Pocket ISBN 91-975045-72.
 

KRISTALLBUREN
En luxuös våning med fönstren igenspikade.
En död yngling med förtvinade lemmar. Nadels andra bok är en mörk historia om hemligheter som aldrig skulle uppdagas.

Barbara Nadel, Kristallburen (Çetin Ikmen 2)
Pocket ISBN 91-975045-80.
 

ARABESK
En ung kvinna hittas död; den omåttligt populäre arabeskstjärnan Erol Urfa visar sig ha haft en hemlig fru. Çetin Ikmens unge kollega, den aristokratiske Suleyman, måste ge sig in i den folkligt traditionella och plebejiska världen kring arabeskmusiken. I boken stiger vi ner i Karaköys slum till bl.a. badhusinnehavaren Madame Kleopatra som ligger döende, men vars rovgirighet bara överträffas av Erols åldrade flickväns vulgära manipulationer ...

Barbara Nadel, Arabesk (Çetin Ikmen 3)
Inbunden med skyddsomslag, bokmärkesband
Översättning: Marianne Alstermark
ISBN 91-975045-21

Pocket ISBN 91-975045-80
 

DJUPA VATTEN
Çetin Ikmen börjar inse att mordet han utreder leder rakt in i en blodshämnd där hemligheten kring hans mors död nu riskerar hans eget liv.

Barbara Nadel, Djupa vatten (Çetin Ikmen 4)
Översättning: Marianne Alstermark.
Inbunden med skyddsomslag, bokmärkesband
ISBN 91-975045-3X

Pocket ISBN 978-91-975458-77


HAREM
Kroppen efter en ung flicka, klädd i en ottomansk 1800-talsklänning, blir funnen i en cistern djupt under Istanbuls gator. För den färgstarke kommissarie Ikmen blir detta ett av hans mest tragiska fall, flickan var en nära vän till hans egen dotter. När han tas från fallet arbetar han vidare på sin lediga tid - vem skulle annars bry sig om den "dåliga" flickans upprättelse? Men sanningen om mordet kommer att ha ett högt pris.

Barbara Nadel, Harem (Çetin Ikmen 5)
Inbunden med skyddsomslag, bokmärkesband
Översättning: Marianne Alstermark
ISBN 91-975458-84
Pocket ISBN 978-91-977249-1-3, 292 sidor 


FÖRSTENAD

Två barn försvinner och familjen döljer något – något chockerande. Detta visar sig bli ett av Ikmens mer tragiska fall.

Barbara Nadel, Förstenad (Çetin Ikmen 6)
Inbunden med skyddsomslag, bokmärkesband.
Översättning: Marianne Alstermark
ISBN 978-91-977249-3-7 (inbunden)
ISBN 978-91-977249-2-0 (pocket)


DÖDLIG ILLUSION

Den tonåriga flickan som hittas död nära det vackra Yorospalatset vid Bosporens strand tycks ha huggit sig själv genom hjärtat med en dolk. I en annan del av Istanbul finner man en ung man som verkar ha begått självmord på samma sätt. Eller handlar det om en bisarr ritual? Kommissarie Çetin Ikmen och hans f.d. adept Mehmet Suleyman tvingas in i en skugglik värld av goth-nattklubbar och satanism, alltmedan fler misstänkta dödsfall börja peka mot en upplösning som är mer fasansfull än de kunnat föreställa sig.

Barbara Nadel, Dödlig illusion (Çetin Ikmen 7)
Inbunden med skyddsomslag, bokmärkesband. Översättning: Marianne Alstermark
ISBN 978-91-977249-5-1 (ej utkommen)

 

DÖDLIG RÄTTVISA
Atmosfärrik ny historisk deckarserie. Begravningsentreprenören Francis Hancock är märkt av fasorna i »första vändan« men försöker hantera sig själv och sitt jobb så gott han kan, allt medan tyskarnas bomber trasar sönder Londons East End. När det dyker upp till synes oskadade kroppar av tvivelaktiga äkta män början han undra: utnyttjas tyskarnas bombningar för att dölja mord?

Barbara Nadel, Dödlig rättvisa (Francis Hancock 1)
Inbunden med skyddsomslag, bokmärkesband
Översättning: Marianne Alstermark
ISBN 91-975458-56
Pocket ISBN 978-91-975458-9-1

SORGENS ARV
Begravningsentreprenören Hancock är inte främmande för döden, och under Londonblitzen 1940 ser han mer än nog av det sämsta människan kan uppvisa. Så varför rörs han så av mordet på en ung zigenarflicka borta vid Epping Forest?
   Hon var en av många fördrivna som lever på fältet därute: travellers, zigenare, hemlösa, desertörer och – om man får tro säkerhetspolisen – tyska spioner. Francis Hancock vet att han inte borde bli in­volverad i denna smältdegel, men allt eftersom hans egen mordundersökning sträcker sig vidare anar han en mycket mer farlig sammansvärjning med en hemlighet som självaste führern är beredd att döda för.

Barbara Nadel, Sorgens arv (Francis Hancock 2)
Inbunden med skyddsomslag, bokmärkesband
Översättning: Marianne Alstermark
ISBN 91-975458-60
Pocket, 272 sidor, ISBN 978-91-975045-6-0

 

 

Länkar
Vill du läsa mer om författaren, böckerna eller om Istanbul? Följ gärna länkarna nedan.

Läs om CWA:s The Dagger Awards.

Artikel av Barbara Nadel om Çetin Ikmens Istanbul i The Guardian.

Allreaders.com. Bara om Belsassars dotter.

Fantastic Fiction, kortfattad bibliografi.

Tangled Webb UK. Barbara Nadel om Istanbul.

Tangled Webb UK, biografi och bibliografi.

Turkey Travel Planner. Reseinformation för Turkietresenären.

»Where the Bodies are Hid«, artikel av Barbara Nadel.
 

Köpa böcker?
Våra böcker finns i välsorterade bokhandlar, du kan också beställa dem från Internetbokhandlarna, exempelvis AdLibris eller Bokus.
 

Aktuell tid och temperatur i Istanbul

Click for Istanbul, Turkey Forecast
 
  Distribution Förlagssystem,
order@forlagssystem.se.

MIDAS, MBM Förlag,
Arbetargatan 23 A, 112 45 Stockholm,
kontakt@midas-bocker.se
www.midas-bocker.se

MIDAS är en utgivningsetikett under MBM Förlag. Utgivningen av MIDAS-böckerna startade hösten 2004 och består av spännings- och underhållningslitteratur som vill flytta horisonterna geografiskt, tidsmässigt och tematiskt. MIDAS plockar ut guldkornen i underhållningslitteraturen.

För pressbilder, klicka här (MBM Förlags pressinformationssida).